Ważny temat? Prześlij newsa!

Barszcz wigilijny – PRZEPIS Roberta Makłowicza. Jak przyprawić barszcz czerwony?

Spotted Lublin

Barszcz czerwony to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację bez aromatycznego barszczu czerwonego z uszkami. Poznaj przepis na wigilijny barszcz według receptury Roberta Makłowicza. Barszcz wigilijny Wigilijny barszcz z uszkami to specjalnie przygotowany barszcz czerwony z postnymi uszkami (z kapustą i grzybami), będący tradycyjną polską zupą podawaną w czasie Wigilii świąt […]

barszcz wigilijny czerwony z uszkami

Barszcz czerwony to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację bez aromatycznego barszczu czerwonego z uszkami. Poznaj przepis na wigilijny barszcz według receptury Roberta Makłowicza.

Barszcz wigilijny

Wigilijny barszcz z uszkami to specjalnie przygotowany barszcz czerwony z postnymi uszkami (z kapustą i grzybami), będący tradycyjną polską zupą podawaną w czasie Wigilii świąt Bożego Narodzenia.

Barszcz wigilijny różni się od barszczu czerwonego przygotowywanego w ciągu roku. Jest to czysty barszcz postny. Przygotowany bez stosowania składników mięsnych z wyłączeniem rybnych. Barszcz czysty postny przygotowany jest z wywaru z włoszczyzny i buraków. Połączony z wywarem z grzybów suszonych oraz z kwasem buraczanym.

Według niektórych przepisów, np. według Mikołaja Reja, buraki przeznaczone na wywar należy wcześniej upiec. Barszcz doprawiany jest solą i cukrem. Brak pieprzu w zupie pozwala na zastosowanie pikantniejszych dodatków. Gotowy barszcz powinien być słodkawo-kwaśny, przejrzysty, o barwie intensywnie czerwonej.

Oprócz uszek, barszcz wigilijny podawany bywa z pasztecikami lub pieczonymi pierożkami.

POWIĄZANE:

Przepis Roberta Makłowicza na wigilijny barszcz czerwony

Składniki (wywar na barszcz):

Jak przyprawić barszcz czerwony? Czym doprawić barszcz?

Przygotowanie:

W jednym garnku gotuj obrane jarzyny i przyprawy (w ok. 2 l wody). W drugim, mniejszym grzyby (wody znacznie mniej). Ugotowane wywary odcedź i połącz. Jarzyny wyrzuć, grzyby zostaw na uszka. Jarzyny zafarbowały z powodu obecności buraka. Jeśli gotujesz wywar bez buraka, możesz je zostawić do sałatki jarzynowej.

Wymieszaj wywar z zakwasem buraczanym (1,5 l wywaru na 0,5 l zakwasu), podgrzej nie zagotowując (barszcz straci kolor). Ewentualnie dopraw sokiem z cytryny, solą, cukrem i świeżo zgniecionym czosnkiem.

Więcej przepisów na święta znajdziesz w sekcji >>>PRZEPISY<<<

Dodaj opinię

Powiadomienia
Powiadom o

Dodając opinię akceptujesz regulamin. Administratorem Twoich danych osobowych jest Grupa Spotted Sp. z o.o.. Szczegóły przetwarzania danych znajdują się w polityce prywatności.

0 opinii
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Od 2016 roku piszemy o życiu mieszkańców Lublina. Jesteśmy zawsze z nimi: informujemy, interweniujemy, pomagamy. Każdego dnia dostarczamy czytelnikom informacje z naszego miasta i regionu. Wielokrotnie zdobyte przez nas newsy trafiły do ogólnopolskiej prasy, telewizji, radia i Internetu. Jesteśmy jednym z największych portali w Lublinie, który według wyników oglądalności Google Analytics, w marcu 2022 r. odwiedziło ponad 1,7 mln UU.

Pozostałe teksty autora

Najnowsze teksty

facebook instagram pinterest twitter youtube linkedin tiktok twitch search menu close arrow-left-short arrow-right-short arrow-right-long arrow-left-long arrow-down check check