Zasmakuj się w Europejskim Festiwalu Smaku

10470832 10152686034441264 6942699779210083340 n

Gwiazdą tegorocznego festiwalu będzie legendarny zespół Omega, który wystąpi z orkiestrą symfoniczną, druga gwiazda to Shantel Bucovina Club Orchestra – ich przebój Disko Partizani to hit muzyki bałkańskiej. Do tego koncerty: Voo Voo z orkiestrą strażacką, Kayah & Transoriental Orchestra. Europejski Festiwal Smaku to projekt interdyscyplinarny, łączący wielokulturowy smak Lubelszczyzny z muzyką, wystawami, kinem, teatrem i poezją.

Europejski Festiwal Smaku to projekt interdyscyplinarny, łączący wielokulturowy smak Lubelszczyzny z muzyką, wystawami, kinem, teatrem i poezją. W tym roku zmienili formułę w kierunku nowoczesnego festiwalu miejskiego typu Taste of London. Do legendy przeszły koncerty gwiazd na placu farnym. Stanisław SoykaDagadana, Haydamaky, Boban & Marko Marković Orchestra (znana z filmów „Underground” i „Arizona Dream”, Stan Borys (benefis 50 lecia i urodziny), Fanfary Transylwanii, Czesław Śpiewa, czy też ubiegłoroczni goście Kal Band oraz Balkanika – pokochali festiwal. 


W tym roku chcą odkrywać i inspirować się energią miasta płynącą z siedmiu wieków historii w ważnych kulturowo miejscach. 
Stąd cztery lokalizacje: Stare Miasto, Browar Perła, Most Kultury oraz nowoczesne Centrum Wystawiennicze Galeria Gala. 

Stare Miasto będzie miejscem Górnego Jarmarku Inspiracji, w ramach którego odbędą się wystawy, małe koncerty, spektakle teatralne, spotkania w salonie literackim, warsztaty fotograficzne, pokazy na scenie smaku, warsztaty kulinarne i degustacje. Zaplanowali także cykl spotkań w ramach warsztatów Smakuj życie (psychologia, biznes, medycyna) oraz panele dyskusyjne na tematy takie jak: Smaki regionów, Nowe technologie w promocji Lubelszczyzny, Promocja gospodarcza i biznesowa Lublina i regionu. Ruszy ponadto akcja Moc Restauracji, Mały Festiwal Kawy oraz Festiwal wina. 

Browar Perła z zabytkowym kościołem św. Kazimierza i klasztorem zaprasza na koncerty, kino ze smakiem, Dolny Jarmark Inspiracji, Festiwal Piwa, Festiwal Serów Zagrodowych, Teatr Nalewek, pokazy kulinarne, degustacje, zjazd ford trucków, Warsztaty Smakuj życie (permakultura, społeczny ogród, medytacje, treningi). 

Most Kultury na zabytkowym moście na Bystrzycy zgromadzi blogerów na spotkania i warsztaty, poza tym będą tam odbywać się mini koncerty, zajęcia z jogi, dysputy, potańcówki. 

Galeria Gala z prestiżową galerią Domus Aurea to miejsce wystawy grafiki Kingi Raffai, Węgierskiej Gali Smaków, spotkań z winiarzami, warsztatów kuchni węgierskiej. Węgierski desant smaków odbywa się w partnerstwie z miastem Eger. Strefa smaku 7 potraw na 700 lat Lublina to hasło przewodnie tegorocznej, 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Wraz z historykami wybierają najciekawszej potrawy z każdego wieku. Najlepsi kucharze pokażą te potrawy na Scenie Smaku, która powstanie na Placu Po Farze, a potrawy trafią do kart wybranych 7 restauracji Lublina – najliczniej odwiedzanych przez turystów. 700 lat Lublina to także 7 wybitnych postaci związanych z historią Lublina, które pojawią się na festiwalu, w różnych miejscach mieszając się z tłumem. Między innymi: w podziemiach Trybunału Koronnego, gdzie przy winie siadali Jan Kochanowski i Mikołaj Rej – zostanie otworzona renesansowa Winiarnia Inspiracji w partnerstwie z projektem WIN-KO Roberta Makłowicza i Wojciecha Lutomskiego, gdzie znów podadzą węgrzyna i wraz z Panem Prezydentem wzniosą toast za pomyślność Miasta. Wraz z węgierskim Turystycznym Klastrem Hotelowym pokażą Lublin węgierskim restauratorom i hotelarzom. 

Celem nowego projektu festiwalu jest promocja Lublina jako markowego produktu turystycznego w Europie i wspieranie strategii miasta i województwa w tym zakresie. Szefowie kuchni nauczą bratanków jak przygotować i podawać w węgierskich restauracjach lubelskie dania. Jedzenie jest częścią kultury. Trzeba pamiętać, że Polska, oprócz transformacji ustrojowej, w ciągu ostatnich 20 lat przeszła również transformacje kulinarną. Dyrektor zwraca uwagę, że warto wyeksponować tak ważny element polskiej kultury jak bogata kuchnia. Stąd na Scenie Smaku znów pojawią się potrawy z Lubelszczyzny sygnowane Prowansją Wschodu (autorem tego pomysłu jest także Paweł Potoroczyn).

Tegoroczny cykl „Europa na talerzu” nosi nazwę „Latające talerze” – na Scenie Smaku i w restauracjach pojawią się potrawy z krajów z którymi Lublin ma połączenie lotnicze. W cyklu „Diabelski trójkąt” zapraszają do smakowania piekielnej kuchni. Wszystkie pokazy kulinarne nawiązują do idei Gotujmy zdrowo – mniej soli, to nowy projekt Cisowianki, która po raz drugi współpracuje z festiwalem. 

Nowością jest inauguracja jemTeatru – najbardziej wysmakowanej sceny teatralnej w Lublinie. Premierowy spektakl „Lublin smaków” zobaczymy w podziemiach Hotelu Alter, na scenie wystąpi 7 potraw związanych z 7 postaciami z historii Lublina. 
Reżyserują Waldemar Sulisz i Wiesław Kurowski, muzykę na żywo zagra krakowski zespół Chluba. Paweł Oszczyk, szef kuchni hotelu Le Regina w Warszawie poprowadzi podczas festiwalu Warsztaty Mistrzowskie na temat nowoczesnej kuchni regionalnej. 

Strefa sztuki 
W 2014 roku organizatorzy proponują 5 wystaw. Najważniejsza to projekt „Sąsiadka” w klasztorze dominikanów. Fotografie Tadeusza Rolke i Chrisa Niedenthala zaprezentowane na wystawie nie tylko nawiązują do tragicznych wydarzeń w Jedwabnem, ale poprzez bardzo subtelną metaforę tworzą współczesny kontekst wydarzeń. Tadeusz Rolke to nestor polskiej fotografii i mistrz reportażu, Chris Niedenthal jest w autorem oficjalnego filmu promocyjnego Polski na 2014 rok. 
W Bramie Krakowskiej pokażą wystawę „Lublin smaków” ze zbiorów Muzeum Lubelskiego, w galerii Domus Aurea wystawę węgierskiej artystki Kingi Raffai.
Na terenie Browaru Perła wystawę „Lubelskie tańczy” pokaże wybitny fotoreporter Andrzej Koziara. W Domu Złotnika wystawę aktów Andrzej Fetish Frankowski. Zeszłoroczne warsztaty foto, które poprowadzili Leszek Mądzik, Tadeusz Rolke oraz Czesławem Czapliński okazały się strzałem w 10.

Strefa teatru i literatury 
W Teatrze Starym zobaczycie specjalny, przedpremierowy pokaz spektaklu Teatru Telewizji TVP1 Brancz w reżyserii Juliusza Machulskiego. 
W spektaklu występuje plejada aktorów: Stanisława Celińska (Kazia),Anna Seniuk, (Alicja), Gabriela Muskała (Marta), Andrzej Zieliński(Szymon), Cezary Pazura (Knecht), Alicja Juszkiewicz (Nela), Dawid Ogrodnik (Olaf), Olga Bołądź (Kelnerka). W pokazie weźmie udział reżyser oraz aktorzy. 
W sekcji teatr pokażą także głośny spektakl Piotra Bikonta „Błazen Pana Boga” o św. Franciszku z Asyżu, dla dzieci wystąpi Teatr Małe Mi z plenerową Lekcją smaku. 

Teatr Nalewek Lublin jest stolicą polskich nalewek. Tu narodziły się pierwsze konkursy nalewek. Tu także odbywa się najstarszy turniej polskich nalewek w ramach festiwalu. W tym roku odświeżamy formułę. Konkurs odbędzie się w nowym miejscu, w podziemiach kościoła św. Kazimierza, gdzie przed wojną mieściła się słynna na całą Europę wytwórnia nalewek Vetterów. 

Tegoroczny turniej na którym pojawią się Mistrzowie polskich trunków z całego kraju – ma nowatorską formułę teatru nalewek. Jurorzy z Piotrem Bikontem na czele będą oceniać nalewki na oczach ich twórców, całość poprowadzi aktor Jerzy Rogalski. Gościem specjalnym turnieju jest Sławomir Cieślak. 

Jarmark Inspiracji 
Tegoroczny festiwal to również Jarmark Inspiracji (żywność ekologiczna, wędliny, sery, wina i inne smakołyki kulinarne), łącznie ponad 100 wystawców z całej Europy. Tegoroczny jarmark przybierze nową formułę. Zostanie zorganizowanych w dwóch przestrzeniach. 
Jarmark górny na terenie Starego Miasta wokół Trybunału Koronnego i drogach dojścia oraz Jarmark dolny na terenie Browaru Perła Bernardyńska 15. 
Jarmark górny to przede wszystkim zdrowe, naturalnie wyrabiane wędliny, różnego rodzaju mięsa, chleby, sery i inne kulinarne specjały. 
Jarmark dolny to ekologiczne wysypy, widowiskowe foodtracki, Aleja Serów, Małe browary z rzemieślniczymi piwami, cydry i polowe restauracje z wyśmienitą kuchnią. 

jarmark1

Smakuj życie
Organizatorzy będą kontynuować cieszące się dużym zainteresowaniem, zainicjowane w ubiegłym roku warsztaty „Smakuj Życie”. Tegoroczna druga edycja warsztatów pokazywać będzie działania permakulturowe z praktycznym zapoznaniem uczestników z ekologicznymi uprawami w swoim ogródku a nawet na balkonie własnego mieszkania. Po raz pierwszy w Lublinie na terenach zabytkowego Browaru Perła wraz z mieszkańcami założą społeczny ogród dedykowany roślinom uprawianym w klasztornych ogrodach, z których w średniowieczu wyrabiano nalewki. 


Odbędą się również zajęcia jogi, tańca intuicyjnego, sportu. Wykłady na temat zdrowego żywienia, technik naturalnego leczenia z udziałem specjalistów z medycyny akademickiej i naturalnej. 

(© materiały organizatora)

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.