Wielkanoc 2017. Śniadanie wielkanocne – co podać na świątecznym stole? [LISTA]

potrawy wielkanocne śniadanie jajko wędlina baranek ser barszcz żurek

Wielkanocne śniadanie to niewątpliwie najważniejsza pod względem kulinarnym chwila nadchodzących świąt. Czego nie może tego dnia zabraknąć na naszym stole?

 

Już od samego rana kuszą nas przystawki z jaj, sałatki, mięsa i wędliny, baby i mazurki. Wszystko pięknie udekorowane, po to by uczcić te święta. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jaj, sałatek, wędlin, mięs na zimno i na ciepło, żurku, a także babek, mazurków i serników.

 

Wielkanocne potrawy – śniadanie wielkanocne

W niedzielę najważniejszym posiłkiem jest śniadanie. Tradycyjnie w czasie wielkanocnego śniadania podaje się żur, barszcz biały lub zupę chrzanową z jajkiem i białą kiełbasą.

 

Następnie na stół wielkanocny trafiają kolejne potrawy przygotowywane specjalnie na Wielkanoc. Najczęściej są to domowe wędliny i pasztety, galarety, mięsa na zimno, ale przede wszystkim również jajka.

 

Uroczyste śniadanie kończą niezastąpione babki, mazurki i serniki.

 

Doskonałym dodatkiem do mięs i pasztetów będzie tradycyjnie sałatka. Potrawę można przygotować z gotowanych warzyw i majonezu, ale też można do niej wykorzystać rzeżuchę i nowalijki, które pojawiają się zazwyczaj w okresie Wielkanocy.

 

A na Waszym wielkanocnym stole jakiej potrawy / dodatku nie może zabraknąć? Czekamy na Wasze komentarze!

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.