Trujący grzyb przypominający pieczarkę jadalną. Uwaga, bo rośnie na terenie Lublina

Pieczarka Karbolowa
Pieczarka Karbolowa

Rosną wszędzie, nawet w miastach. Swym wyglądem złudnie przypominają pieczarki jadalne. Uwaga na trujący rodzaj grzyba z rodziny pieczarkowatych.

 

„Mieszkańcy okolic wąwozu Rury i prawdopodobnie wielu innych tego typu miejsc w Lublinie – uważajcie na złudnie przypominające pieczarki jadalne grzyby o nazwie oieczarka karbolowa. Jest ich cała masa rosnących na otwartych przestrzeniach jak i w zaroślach.” – pisze do naszej redakcji Czytelnik Michał.

 

Pieczarka karbolowa to jeden z czołówki najbardziej trujących grzybów w Polsce. Pieczarki trujące od pieczarek jadalnych odróżniają się nieprzyjemnym zapachem. Zasada ta dotyczy jednak tylko pieczarek, wielu innych grzybów trujących nie da się odróżnić po zapachu.

 

W trakcie obróbki kulinarnej barwi się na żółto, wydzielając przy tym nieprzyjemny zapach, bardzo podobny do karbolu. Zjedzenie takiej pieczarki powoduje (chociaż nie u wszystkich ludzi) silne zaburzenia w trawieniu, połączone z mdłościami i wymiotami. Alkohol może wzmacniać działanie trujące, zależnie od stanu zatrutej osoby.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.