Salmonella w jajkach z Biedronki. Nie należy spożywać tych jaj

jajka
Zdjęcie ilustracyjne | fot. pixabay

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jajek, jakie można było kupić w sklepach sieci Biedronka. Na skorupkach jajek znaleziono bakterie salmonelli.

Chodzi o jajka rozmiaru M Zdrovo Rodzinkovo, produkowane przez Fermy Drobiu Woźniak dla Jeronimo Martins Polska. Na skorupkach jaj wykryto bakterie Salmonella Enteritidis. O wycofaniu jaj ze sprzedaży poinformował na swojej stronie internetowej ich producent.

„Najważniejsze jest dla nas zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów dlatego też w Fermach Drobiu Woźniak niezwłocznie rozpoczęliśmy postępowanie wyjaśniające, powołując Komisję, która bada przyczynę tego incydentalnego zdarzenia” – czytamy w komunikacie.

Wycofana została partia jaj nr 31-03 PWK93K3 A, pakowanych po 30 sztuk.

Jeronimo Martins Polska, właściciel sklepów sieci Biedronka, potwierdziła wycofanie ww. partii jaj. Firma poinformowała, że ww. partia produktu trafiła do jednego z 16 centrów dystrybucyjnych, a następnie do około 20 sklepów tej sieci.

„Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami” – czytamy w komunikacie Głównego Inspektora Sanitarnego.

Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.