McDonald’s wprowadził do oferty nowe frytki. Są zrobione z batatów

Frytki z batatów w McDonald's | fot. shutterstock
PARTNER SERWISU

McDonald’s wprowadził do swojej oferty frytki z batatów. Można je kupić w wielu restauracjach w Polsce już od 19 września. Frytki są zrobione ze słodkiej odmiany ziemniaka.

W środę, 19 września do oferty McDonald’s powróciła linia burgerów premium Maestro. Do serwowanych burgerów w zestawie otrzymamy… frytki z batatów. Frytki ze słodkich ziemniaków nie są nowością w McDonald’s, bo są testowane już od 2015 roku, ale do tej pory nie zostały wprowadzone do stałej oferty. Ponieważ potrawy z batatów stają się coraz bardziej popularne, McDonald’s postanowił jeszcze raz przetestować ten produkt.

– „19 września do oferty McDonald’s wraca linia burgerów premium Maestro. Z tej okazji McDonald’s przygotował dla swoich gości coś naprawdę wyjątkowego. Do oferty dołączą frytki z batatów! Podawane z sosem śmietanowym, zachwycą swoim słodkim smakiem nawet kulinarnych koneserów” – czytamy w komunikacie sieci.

Frytki z batatów trafiły do sprzedaży w kilku lokalach w Singapurze, Norwegii, Szwecji oraz Holandii. Od 19 września mogą ich także spróbować klienci McDonald’s w Polsce. Ponadto, McDonald’s przywrócił do oferty burgery Maestro: Grilled Cheese, Fresh DeLuxe oraz Beef & Grilled Onion.

Burgery premium Maestro w McDonald’s

Do oferty Maestro wraca burger Maestro Grilled Cheese. W składzie soczysta wołowina, dwa plastry chrupiącego bekonu, grillowany ser camembert oraz topiony ser cheddar. Do tego chrupiące pikle oraz prażona cebulka, a także klasyczna musztarda amerykańska i ketchup. Całość jest podawana w bułce brioche.

Drugim powracającym burgerem jest Maestro Fresh DeLuxe. To równie solidna porcja wołowiny z plastrem naturalnego sera ementaler, świeżości smaku nadaje delikatna roszponka, słodki pomidor, chrupiący ogórek i czerwona cebula. Całość jest doprawiona majonezowym sosem cytrynowym oraz pikantną pomidorowo-paprykową salsą. To wszystko w bułce brioche.

Nowością jest Maestro Beef & Grilled Onion. To porcja soczystej wołowiny, z dwoma plastrami bekonu, zgrillowaną cebulką, wyrazistymi piklami i plastrem topionego sera cheddar. Kompozycji smakowej dopełniają dwa sosy: pomidorowy z dodatkiem papryki i chilli oraz śmietanowy ze szczypiorkiem. Całość jest podawana w bułce z posypką sezamu i czarnuszki.

Frytki z batatów

Bataty to słodkie ziemniaki. Mają więcej wartości odżywczych i zdrowotnych niż tradycyjne ziemniaki. Są cennym źródłem witamin A, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Bataty są także źródłem karotenu i polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy. Mają też niski indeks glikemiczny (50) i zawierają 86 kcal na 100 g, czyli mniej więcej tyle co zwykłe ziemniaki.

Bataty, czyli słodkie ziemniaki | fot. shutterstock

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
  1. Ohyda. Uwielbiam bataty i często goszczą w mojej kuchni,ale te frytki to jedna wielka pomylka. Bleee 😟