Półki pierwszej jadłodzielni w Lublinie już zapełniły się różnymi przetworami. Od dziś mogą z niej korzystać mieszkańcy Lublina. Jadłodzielnia mieści się na targowisku przy al. Tysiąclecia.
– Zamiast marnować jedzenie i wyrzucać do śmietników, oddajmy je najbardziej potrzebującym – zachęcają pomysłodawcy powstania jadłodzielni w Lublinie.
Jadłodzielnia to miejsce, w którym każdy może podzielić się jedzeniem z każdym. Samoobsługowa jadłodzielnia mieści się na targowisku przy al. Tysiąclecia. Oznaczony punkt znajdziemy idąc od strony sklepu Społem „Bazar”. Punkt Foodsharing Lublin znajduje się w kiosku nr 97.
W środku jadłodzielni znajdziemy lodówkę oraz regały z półkami, gdzie można zostawić jedzenie. Tak jak w przypadku jadłodzielni w całej Polsce i tutaj obowiązują zasady oddawania jedzenia. Jakie posiłki/produkty można oddać do jadłodzielni?
Może to być pieczywo, warzywa, owoce, nabiał, produkty suche (np. kasza, mąka, ryż), konserwy czy jedzenie w słoikach. Można też przynieść obiad, którego nagotowaliśmy za dużo. Ważne by był szczelnie spakowany i miał oznaczenie z datą przygotowania i datą zapakowania.
Do jadłodzielni możemy jeszcze oddać przetwory własne w słoikach (ogórki, papryka, grzybki) oraz produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed), ale nie przekroczyły terminu przydatności spożycia (należy spożyć do).
W jadłodzielni znajduje się lodówka, do której możemy oddać nabiał, sałatki, ciasta z nadzieniem czy kanapki, które muszą mieć etykietę z opisem przechowywać od 2 do 8 st. C lub przechowywać z warunkach chłodniczych.
Czego nie można przynieść?
Do punktu foodsharingowego nie możemy przynosić surowych mięs, ryb, produktów zawierających surowe jaja (w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.) wyrobów własnych przygotowanych z niepasteryzowanego mleka. Produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, pleśń również nie można oddać.
Przynieść produkty może każdy mieszkaniec. – Korzystać z nich także może każdy, jednak chcielibyśmy by były to głównie osoby głodne – zastrzegają pomysłodawcy.
Oficjalne otwarcie jadłodzielni w Lublinie zaplanowano na dziś (piątek) o godz. 13. Będzie ona czynna od poniedziałku do soboty w godz. 8-17.
Przeczytaj również: Nie wyrzucaj jedzenia! W Lublinie powstała pierwsza jadłodzielnia „Foodsharing”
Dodaj swój komentarz