Dieta kobiety w ciąży. Jedząc zdrowo dbasz o zdrowie swoje i swojego dziecka

Fotolia 130712539 S copyright
Couple enjoying their breakfast meal together

Dlaczego kwas foliowy i magnez to ważne elementy?

W diecie kobiet ciężarnych istotną rolę odgrywa kwas foliowy. Odpowiada on za prawidłowy rozwój płodu w zakresie tworzenia układu nerwowego i wpływa na geny kontrolujące funkcje poznawcze. Co więcej foliany, w tym kwas foliowy, pomagają również w prawidłowej syntezie aminokwasów, produkcji krwi, a także w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Jednym ze sposobów uzupełnienia kwasu foliowego może być szklanka soku pomarańczowego, która pokrywa jedną czwartą zapotrzebowania na kwas foliowy dziennie.

 

Innym ważnym elementem składowym diety kobiety w ciąży, jest magnez. Pierwiastek ten zapobiega przedwczesnym skurczom macicy. Dużą zawartość magnezu znajdziemy w pełnoziarnistych produktach zbożowych. Jednak nie każdy wie, że dobrym źródłem magnezu są również warzywa (szczególnie warzywa strączkowe) i owoce.

 

Dalsza część materiału na kolejnych stronach

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dodając komentarz akceptujesz regulamin zamieszczania komentarzy w serwisie. Grupa Spotted Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
  1. Uwaga dezinformacja i bzdury, które mogą zaszkodzić matce i dziecku. Pierwsza informacja powinna być taka, że jak największa część pożywienia powinna być organiczna. Ważne jest to zwłaszcza teraz, kiedy pojawią się na rynku warzywa szklarniowe, które nie są w stanie ze względu na warunki uprawy w procesie wtórnej fotosyntezy pozbyć się chemikaliów, którymi były pryskane i zawierają ich wyjątkowo duże ilości. Część z tych chemikaliów przedostanie się przez układ pokarmowy do krwiobiegu matki, a później dziecka.
    Nie wolno pod żadnym pozorem jeść w czasie ciąży takich ryb jak tuńczyk, lub łosoś z uwagi na ogromne ilości rtęci jakie zawierają.
    Nie powinno się jeść więcej jak trzech posiłków dziennie z uwagi na duże ilości energii, jakich potrzebuje do pracy układ odpornościowy, oraz konieczność przerw w wyrzutach insuliny do krwiobiegu.
    W artykule jest jeszcze kilka innych „kwiatków”, których laik nie zauważy, dlatego ostrzegam.
    Autorka, czy autor ( bo może cytat z ostatniego akapitu został wstawiony tylko po to, by wprowadzić czytelnika w błąd, i zasugerować, że autorem jest specjalista) jest szkodnikiem powielającym bzdurne treści, które w ewidentny sposób mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu. Ujęcie w tekście dotyczącym diety ciężarnych takich rzeczy jak tuńczyk i łosoś świadczy wręcz o skrajnej głupocie lub amoralności autorki/autora.

  2. Miało być „…jakich potrzebuje do pracy układ TRAWIENNY…” a nie odpornościowy.

  3. dziecko potrzebuje wiele witamin zeby dobrze sie rozwijaac, a matka zeby miec sile i radosc z ciazy. ja np. stosowalam u siebie pregne plus i bylam mega zadowolona bo czulam sie super a i wyniki mialam super!